Laptop akkumulátor – a mobilitás záloga

Az akku rosszkor mond csütörtököt

laptop akku csere

Ez egy kicsit megolvadt…

Akár fogadást is köthetsz rá: laptopod akkumulátora olyankor mondja fel a szolgálatot, amikor erre legkevésbé számítottál. Fogja magát és meghal. Rosszabb esetben füstölni kezd és megolvadt burkolatával alig tudod kiszedni a gépből.

Pedig éppen az akku a mobilitás záloga. Révén válik géped bárhol használhatóvá. Épp ezért vitted magaddal az állásinterjúra. Hogy bemutasd grafikáidat. Ezek helyett egy összekormozódott laptopbelsőt tudsz bemutatni. Holott itt webdizájnert keresnek, nem pedig szervizi szerelőt. Őt te keresed fel sürgősen például a Budapest Teraszon működő notebook javítóműhelyben.

Meddig strapáld az akkutelepet?

Tipikus felfogás az akkumulátorokkal kapcsolatban, hogy addig használod, amíg bírja – …és majd veszel újat. Főleg a mobiltelefonok elterjedésével lett általános ez a vélekedés. Pedig a rendszeres használatban lévő akkumulátor kb. 2 év alatt már tud annyit veszíteni a kapacitásából, hogy az cserére éretté váljon. Amennyiben kevésbé zavar a csökkent teljesítmény, akkor még használható egy ideig. De egy folyamatosan képességét vesztő aksit célszerű minél hamarabb újra cserélni. Ehhez nem árt ismerni a kínálatot.

Főbb laptop akkumulátor típusok

Két főbb típust különböztetünk meg. Az egyik a Li-ionos megoldású, a másik pedig a Li-polymer. Mindkettő forgalomban van. A gyártók a célzott felhasználási területtől függően választják ki, hogy melyik típus kerül egy-egy készülékbe. Fontos, hogy ha a gyártó az egyiket választotta, akkor te is ugyanolyan típust válassz csere esetén. A helyettesítő akkumulátorokra történő csere is megegyező típust jelent.

A Li-ion akkumulátorok erőssége az energiasűrűség. Több energiát képesek elraktározni, mint a Li-polymerek. Ezáltal hosszabb üzemidőt tudnak biztosítani. Hiányzik az akkumulátor memóriának nevezett jelenség is. Ez főleg a régi akkumulátorokra volt jellemző (Ni-Cd és Ni-MH), ami az elhasználódás előrehaladtával alakult ki: az akku feszültsége annak ellenére csökkent, hogy teljesítménye változatlan marad.

Ez a nem teljesen lemerült akkumulátor rátöltésekor jelentkezett. Ilyenkor az akku megjegyezte, hogy nem volt kihasználva a teljes kapacitása, így a legközelebbi alkalommal már nem strapálta magát. Úgy lehetett megoldani, hogy az aksit teljesen le kellett meríteni és ismét full feltölteni. Lásd a helyes akkutöltés szabályait.

A Li-polymer akkura jellemző a kompaktabb felépítés és variabilitás: tetszőleges formát kaphat, így adott gépház méreteihez tervezhető. Ezért is alkalmazzák őket sok esetben Ultrabookokban, ahol fontos tényező és a vékony laptopház. Viszont az élettartamuk rövidebb mint a Li-ionosoké. Intenzív használat esetén már 1,5 – 2 év elteltével tapasztalhatunk aggasztó jeleket

Ha elkezd az akkumulátor deformálódni, ott már komoly gondok vannak és még komolyabbak következhetnek be. A deformálódás következtében más elemek formája is torzul. Leginkább a felső burkolat és billentyű van veszélyben ilyen esetben.

Szélsőséges esetben az akkumulátor ki is gyulladhat, bár szerencsére ilyesmi nagyon ritkán következik be, de mint lehetséges eshetőség számon kell tartanunk. Amennyiben ilyesmit tapasztalsz, szaladj a szervizbe.

Gyári és helyettesítő laptopakku

A gyári akkumulátor választása a legegyszerűbb, hiszen azt maga a gyártó küldi értékesítésbe. Amit erről tudni kell, hogy ennek az ára magasabb, mint az utángyártotté. Rendelkezik továbbá gyártói logóval is. Továbbá biztosan elfogadja majd a laptop.

A helyettesítő vagy utángyártott akku ugyanolyan biztonságos, mint a gyári. Töltési ciklusuk is megegyezik, kapacitásuk azonban kis mértékben eltérhet. Ez az eltérés nem okoz érezhetően nagy különbséget a használat során. A kapacitást amúgy a milliAmperóra mutatja, melynek rövidítése a mAh.

Bizonyos laptopokhoz léteznek

extra kapacitással rendelkező akkutelepek

is. Ezek a könnyen cserélhető aksival szállított notebookoknál találhatóak meg leginkább. Ilyenkor az alap verzióhoz képest egy nagyobb kapacitással rendelkezőt is vásárolhatunk. Ilyen verziók rendszerint már nem a laptoppal egy síkban helyezkednek el, hanem valamilyen módon abból kiállnak. Nyilvánvaló, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb helyet is igényel. De nem minden készülékhez gyártanak nagyobb kapacitású akkumulátor, így a lehetőségről érdemes előre tájékozódni.

2-4 cellás, 5-6, illetve 7-9 cellás telepek

2-4. Ezek bár alacsony teljesítményűek, előnyük, hogy így viszonylag alacsonyan lehet tartani a gép tömegét. Jó üzemidőt alacsony áramfogyasztású feladatok elvégzésénél lehet elérni. Szövegszerkesztés, levelezés, táblázatkezelés, képek nézése – ez mind takarékos üzemmódot jelent.

5-6. Ezeket közepes teljesítményűnek mondhatjuk. Sokkal kiegyensúlyozottabb működést biztosít egy ilyen áramforrás. Ezen gépek képesek hosszan működni töltés nélkül. Emellett nemcsak szöveget szerkeszthetünk, levelezhetünk, hanem multimédiás tevékenységet is folytathatunk. (Zenehallgatás, filmek, egyszerűbb grafikai szerkesztések.)

7-9 cellás akkuk esetében nagy teljesítményű megoldásokról beszélünk. Ezen gépeket  nagy terhelés alatt is huzamosabb ideig használhatod anélkül, hogy töltened kellene. Természetesen van olyan párosítás, amikor egy nagyon erős gépbe kerül sokcellás telep, de a teljesítmény maximális kiaknázásával nem érhető el hosszú üzemidő, mert a processzor és videokártya teljesítménye hamar elfogyasztja az aksi energiakészleteit. De növelhetjük az üzemidőt, ha pl. kikapcsoljuk a Wifi-t és a mobilnetet. Illetve bezárjuk az összes nem használt programot.

Így kisebb az esélye, hogy géped a lehető legrosszabb pillanatban fuccsoljon be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük