Helyes laptop-töltés szabályai

Új notebook számítógépet vettél? Asus? Dell? Lenovo? Bármelyik is, légy körültekintő a beüzemelésében. Géped mobilitását az akku garantálja, érdemes megbecsülnöd. Tartsd be a helyes laptop töltés szabályait, így hozhatod ki a maximális üzemidőt és hosszú élettartamot. Néhány tanács ehhez.

Hogyan kell megfelelően feltölteni egy új laptop akkumulátorát?

Helyes laptop-töltés szabályaiFelhasználók számára a laptop töltési szabályok fontosak a működés optimalizálása, a hosszú üzemidő és a maximálisan elérhető élettartam miatt. Fontosságát nézve leginkább hangsúlyos az új laptopok vagy új akkumulátor első feltöltése. Mindenkinek tudnia érdemes, hogyan lehet/kell helyesen feltölteni a tetszőleges márkájú új laptopot.

Szervizi ügyfelek, új felhasználók gyakran ismételt kérdései:

 • Használhatom-e a laptopomat töltés közben?
 • Hogyan lehet kiterjeszteni a notebook autonómiáját?
 • Hogyan lehet meghosszabbítani a laptopom akkumulátorának élettartamát?
 • Hogyan kell megfelelő módon feltölteni az új készülékemet?

Léteznek mítoszok, tévhitek. Oszlassuk el őket!

 1. Valahol mindannyian hallottuk már, hogy tanácsos egy állandó teljes kisütés „nulláig”, majd 2-3 alkalommal fullra tölteni, újra „kisütni” és így tovább néhányszor, hogy tovább bírja az akku.
 2. Más szakértők azt javasolják, hogy az akkumulátort folyamatosan fullra töltött állapotban tartsuk.
 3. És azt is mondják, hogy munka közben húzzuk ki a töltőt, a notebookot ne használjuk a hálózatról.
 4. Mások szerint ellenkezőleg: ezzel megkíméljük az aksit.

Mindezek a lehetőségek azonban nem érvényesek. Felkért szakemberünk válasza rövid lesz, mert ma már minden egyszerű és érthető, a laptopok gyártásának technológiája már régóta előrelépett. A legfontosabb:

laptop töltés szabályok

Asus laptop töltés szabályai – akár a metróban is

 • ne tartsuk a laptopot túl melegben és túl hidegben
 • ne merítsük le az akkumulátort 0%-ig (amikor a laptop automatikusan kikapcsol).

Kis elmélet a töltési szabályokhoz

Az akkumulátor 3-4-szer tovább bírja, ha a töltöttségi szintet 30 % és 80 % között tartod. Miért? Ezt kérdezed?

Mert ha a laptop akkumulátorának szintje 80%-a felett áll sokáig, egy keveset veszít a kapacitásából. Ha 30% alatti töltöttséggel használod, akkor a teljes akkumulátorkapacitás gyorsan csökken.

 • Tedd szokásoddá: amint a töltés „harminc” alá süllyed, azonnal töltsd fel a készüléket.

Új laptop vásárlása, használata, akkumulátorának helyes töltése

A gyártók új laptopjai általában 40/50/60%-os töltéssel jönnek forgalomba. Ne feledkezzünk meg a „kalibrálási folyamatról” – ez lehetővé teszi a vezérlő minden meghibásodásának kiküszöbölését, és megakadályozza az aksi kapacitásának ezek miatti csökkenését.

Érdemes tudni:

 1. Bármely akkumulátor – Dell, Asus, HP, Lenovo – rendszeresen veszít kapacitásából és élettartamából, még akkor is, ha nem használják.
 2. A környezeti hőmérséklet nagyon fontos a mobil gép számára. A magas és az alacsony környezeti hőmérséklet egyaránt hátrányosan befolyásolja a HDD-t, az SSD-t, a videochipet és a mobil számítógép processzorát. A készülék működésének legkényelmesebb mutatói a +15/-25 Celsius fok.
 3. Csak játék laptopokra vonatkozik. Nyáron, aktív használat mellett, különösen kinti 30 fokos hőmérsékleten, csatlakoztass hozzá speciális hűtőbetéteket, vagy biztosíts sima felületet a laptop alatt (vagy még jobb, ha kissé megemeled, és hagyod, hogy beszívja a hideg levegőt, pár könyv segít neked). Jó szolgálatot tesz egy mobil klímaberendezés a számtógépszobában.

Notebook-felhasználók számára a töltési szabályok igen fontosak a hosszú üzemidő megtartása és a lehető legnagyobb élettartam elérése miatt.

Alkatrész webáruház választéka és szaküzlet kínálata Budapesten tanácsadással:

Téma: Új laptopok vagy új akkumulátor feltöltése először. Tipp: Ne használd a gépedet azonnal a hidegről betérve (télen) – hagyd egy órán át szobahőmérsékleten felmelegedni a szobában. Nyáron ne tedd ki a napra.

One Comment:

 1. Visszajelzés:Laptop akkumulátor – a mobilitás záloga. Akku tTípusok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük