Hamisított laptop akkumulátor?

Hamis a baba – avagy az akku

dell laptop akku

Dell laptop akkuk kilóra

Meg tudod-e állapítani, melyik az eredeti (gyári), melyik az ezzel azonos minőségűnek tekinthető hivatalosan utángyártott, és melyik a fals, hamis, kamu-márkás akku? Ne akkor kapj észbe, amikor egy szép napon már nem töltődik laptopod akkumulátora.

Mobil számítógéped fő erénye, amiért valójában megvásároltad, az hordozhatósága, kis mérete és az akkumulátor hosszú élettartama. Vásárláskor mindenekelőtt a készülék műszaki adottságaira figyelsz, és csak azután az aksira. Pedig… Egyáltalán, tudod-e, hogy

mi a különbség az eredeti laptop akkumulátor és a hamisítvány között?

Ha a laptop akkumulátorának élettartama hamar csökkent, akkor a felhasználónak fel kell készülnie arra, hogy ki kell cserélnie az alkatrészt. Lehet, hogy befaragsz egy fals márkájúval?

Hamisított laptop akkumulátorAzok a notebook akkumulátorok, amelyek gyártója megegyezik magának a laptopnak a gyártójával, eredetinek minősülnek akkor is, ha utólag – megbízásból – egy másik cég gyártotta, de hivatalos licensz- és márkaengedéllyel. Az ilyen eredeti akku megléte garantálja a megbízható és zavartalan működést. Sietve tehát ne vedd meg az első olcsó portékát, ami éppen kezedre adódik egy szupermarketben. Vásárolj szaküzletben s legyenek elvárásaid eze ezek:

  • az új akkumulátor eladójának garanciát kell vállalnia – ha megtagadja, gondolhatsz hamis portékára, rossz minőségre;
  • a vásárolt akku kapacitásának meg kell egyeznie az előzővel (ami a gépben volt);
  • és meg kell egyeznie a csomagoláson feltüntetett kapacitással:
  • az új aksi súlyának meg kell egyeznie a régiével (ha hamis, sokkal kisebb a súlya, mivel gyengébb minőségű elemeket használnak a gyártáshoz);

A hamisított energiatárolókat ajánlott messzire elkerülni őket. De nézzünk további árulkodó jeleket.

Eredetitől eltérő betűtípusok, színek

Igencsak árulkodó lehet, ha például a biztosan gyári akkumulátor mellé odatesszük az olcsón vásárolt terméket. A hamisítványnál ugyanis gyakran a paraméterek leírásának elrendezése és maga a használt betűtípus is más lehet. Hamis termékeken a szövegek gyakran el vannak mosódva, vagy gyengébben vannak nyomtatva.

Szakavatott szemek a betűk karakterbéli eltéréseket is kiszúrhatják. Például némelyik eredeti akkumulátoron latin betűs szöveg található. A hamis változatukon előfordulhat, hogy ez a szöveg cirill vagy kínai. Jó néhány eredeti gyártmányon japán nyelvű figyelmeztető szöveg található. A hamisítványokon viszont ez a szöveg helytelen karaktereket is tartalmazhatnak, illetve leegyszerűsített kínai karakterek is szerepelhetnek helyette. Természetesen ennek kiszűrése sokkal nehezebb.

Az eredeti és a hamis terméket vizsgálva gyakori jelenség még, hogy maga a termék külső borítása is eltérő színű. A hamisítvány gyakran fakóbb színvilággal rendelkezik, mint eredeti társa. Amennyiben ezt tapasztaljuk, akkor élhetünk a gyanúperrel.

Eltérő holografikus pecsét, fizikai eltérés

Hasonló eltérést észlelhetünk az úgynevezett holografikus pecsét esetében. A hamis telep ugyanis a holografikus matrica rovátkái eltérő hosszúságúak lehetnek az eredetihez képest, de akár a pecsét teljes mérete is eltérhet vagy hiányos is lehet.

Fizikai paraméterekben is számos különbséget tapasztalhatunk. Gyakori eltérés, hogy hamisított akkumulátorokon a csatlakozó feletti bemélyedés alakja eltér a gyáritól. Sokkal szembeötlőbb lehet, ha maga a fizikai mérete is eltér. Lehet pár tizedmilliméter, de akár több milliméteres is a differencia. Azonban már a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolhatja a használhatóságot, hiszen a laptop akkumulátorok esetén a tökéletes illeszkedés alapkövetelmény.

Hiányzó biztonságtechnikai elemek

A hamisítványok esetén a legnagyobb probléma, hogy szinte biztosan hiányában vannak néhány, vagy akár az összes biztonságtechnikai elemnek. Ezek nélkül az energiatároló használata ön- és közveszélyes lehet, ráadásul anyagi kárt is okozhat, ha használatra fogjuk őket. Sajnos ezek kiszűrése kívülről szinte lehetetlen, de a fentebb vázolt különbségek is elegendők lehetnek a falsifikáció kiszűrésére.

Mint látszik, a hamisítványok számos módon különbözhetnek az eredeti, minőségi termékektől. Emiatt vásárláskor mindenképp érdemes tanulmányozni a gyári akkumulátorokat. Ennél is fontosabb, hogy megbízható forrásból szerezzük be notebook telepeinket. Ragaszkodjunk a garancialevélhez! Jobb, ha soha nem kell azon tépelődnöd, miért nem töltődik laptop akkumulátora.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük